Sterke handgrepen – een stille indicator voor de ernst van COVID-19

                              

Microbiologie in hapklare porties


Sterke handgrepen – een stille indicator voor de ernst van COVID-19

Hoewel de meeste mensen zonder problemen herstellen van een COVID-19 infectie en vaak weinig tot geen symptomen hebben, heeft niet iedereen evenveel geluk. 43% van de volwassenen ontwikkelt symptomen die maanden of zelfs jaren kunnen aanhouden. Lange COVID kan het voor sommige mensen moeilijk maken om terug te keren naar een normaal leven nadat ze het virus hebben opgelopen, en wetenschappers zijn niet helemaal zeker van de oorzaak. 

Betere voorspellers voor wie langdurige COVID-19 heeft en wie deze zou kunnen ontwikkelen, zouden vroegtijdige medische interventies mogelijk kunnen maken, zoals antivirale middelen, en onderzoekers van de Federale Universiteit van Amazonas denken dat je grijpkracht het antwoord zou kunnen zijn. 

Zwakke grijpkracht is al geïmpliceerd als een voorspeller van een slechte gezondheid. Een verzwakte grip kan wijzen op gezondheidscomplicaties zoals hartaandoeningen, diabetes en zelfs sommige vormen van kanker. Dit komt omdat gripsterkte een goede indicator is van hoe sterk de rest van je lichaam is. Zwakkere handen betekenen waarschijnlijk een zwakker lichaam dat vatbaarder is voor ziekten. 

Aangezien een afnemende grijpkracht duidt op een verslechtering van iemands gezondheid, is het geen verrassing dat het ook betekent dat ze een hoger risico lopen om op lange termijn COVID-19 te ontwikkelen. Toen onderzoekers keken naar hoe gripsterkte specifiek verband hield met COVID-19-uitkomsten, ontdekten ze dat personen met een slechtere grip een hoger opnamepercentage hadden op de intensive care na infectie. 

Toen de onderzoekers de longcapaciteit en uitademingssnelheid van de patiënt maten, ontdekten ze dat ze een slechtere longfunctie hadden en daardoor meer kans hadden om mechanische beademing nodig te hebben.

De gevolgen van een lage grijpkracht bij een COVID-19 infectie hielden lang aan na de eerste ziekte. Honderdtwintig dagen na de infectie konden de patiënten niet zo ver lopen als mensen met sterkere grepen en 22% van de patiënten had nog steeds last van verlies van spierkracht.  

Muscle weakness can lead to negative long-term impacts associated with SARS-CoV-2 infection
Spierzwakte kan leiden tot negatieve langetermijngevolgen van een SARS-CoV-2 infectie. Bron afbeelding: Gemaakt met BioRender.com 

De neiging van mensen met een slechte grijpkracht om ernstigere COVID-19 te ontwikkelen is waarschijnlijk gerelateerd aan hun algemene gezondheid. Deze personen hadden ook een grotere kans om te roken en diabetes te hebben, wat al in verband is gebracht met slechtere COVID-19 resultaten. 

Andere onderzoeken bevestigen dat zwakke spieren een hoger risico op het ontwikkelen van ernstige COVID-19 met zich meebrengen. Mensen van 50 jaar of ouder hadden meer kans om in het ziekenhuis opgenomen te worden als gevolg van COVID-19 in vergelijking met hun sterker gespierde tegenhangers. Een ander onderzoek heeft aangetoond dat het virus de kracht van de handgreep na verloop van tijd kan verslechteren – van 1 maand tot meerdere jaren, wat eerder onderzoek dat het virus de spieren zou kunnen beschadigen, ondersteunt.  

Tijdens een infectie dringt het virus je cellen binnen en begint het zich te vermenigvuldigen. Dit replicatieproces verstoort de normale celfunctie. SARS-CoV-2 kan de meeste weefseltypen in het lichaam binnendringen, waaronder skeletspierweefsel. Na verloop van tijd kan de replicatie van het virus schade veroorzaken, wat resulteert in een verlies van spiermassa – wat leidt tot langetermijneffecten van een COVID-19-infectie. Als je begint met een lagere spiermassa, worden deze effecten alleen maar erger. 

Lichaamsbeweging opnemen in je dagelijkse routine kan echter helpen om je kansen op het ontwikkelen van ernstige COVID-19 en dus lange COVID te verminderen. Onderzoekers hebben ontdekt dat 150 minuten lichaamsbeweging per week het risico op ziekenhuisopname na infectie aanzienlijk vermindert

Vroegtijdig ingrijpen tijdens een COVID-19 infectie kan van vitaal belang zijn voor de gezondheid van een patiënt, maar in gebieden met lage inkomens, waar mensen het meest getroffen zijn door de pandemie, zijn de diagnosemogelijkheden vaak beperkt. Eenvoudige tests om de kracht van je handgrip te bepalen kunnen gezondheidswerkers een snelle en eenvoudige oplossing bieden, zodat ze hun patiënten sneller kunnen helpen. 


Link to the original post: do Amaral, Camila Miriam Suemi Sato Barros et al. “Low handgrip strength is associated with worse functional outcomes in long COVID.” Scientific reports vol. 14,1 2049. 24 Jan. 2024, doi:10.1038/s41598-024-52401-z

Featured image: Created with Biorender.com and Canva.com


Vertaald door: Liang Hobma