
Microbiologie in hapklare porties
Archief
- Het leren en geheugen van honingbijen berust op darmbacteriën
Een slecht geheugen, zou dat te maken hebben met onze darmflora? Recent onderzoek suggereert een rol van het darmmicrobioom in het bepalen van het sociale gedrag en de hersenfunctie van de gastheer.
- Ongegronde plastics?
Plastics in de oceanen krijgen veel aandacht, maar wat is het effect van plastics op microbiële gemeenschappen in de bodem?
- Therapeutisch potentieel van probiotica-achtige geneesmiddelen
Het gebruik van levende biotherapeutische producten is een strategie in ontwikkeling om uitdagende ziekten te behandelen. Toediening van één zo’n geneesmiddel, VE303 genaamd, zou succesvol kunnen worden tegen steeds terugkerende C. difficile-infecties.
- Aanvalsstrategie 101 van de debuterende faag SI01
De pas geïsoleerde faag SI01 is hier om ons nieuwe inzichten te geven over hoe fagen algengroei reguleren in oceanen.
- Vier antibiotica en de darmflora
De ironische rol van oraal toegediende antibiotica: redder of vernietiger van onze darmen?
- Veillonella neemt je mee naar de Olympische Spelen!
Kan je darmflora je sneller laten lopen of je zelfs naar de Olympische Spelen brengen?
- Relatieadvies van slijm
Gezonde relaties vereisen een fijne balans tussen communicatie en grenzen. Krijg de beste tips van slijm, de bemiddelaar van onze relatie met onze darmflora.
- Het verhaal van een hulpeloze microbe
Microben praten door middel van het uitwisselen van chemische stoffen. Wie had ooit kunnen weten dat een simpel gesprek de drugtolerantie van microben kon verbeteren?
- Vuur! Een blik op bacteriële harpoengeweren
De wapens zijn geladen: de bacteriële harpoengeweren zijn klaar om te vuren! Neem een kijkje van dichtbij naar de moleculaire nanomachines, die net als een harpoengeweer werken.
- Een overvloedige zeemicrobe maakt zijn eigen zuurstof
Deze microbe kan zijn eigen zuurstof maken en het in zijn eigen voordeel gebruiken, ook al zit deze in een omgeving met weinig zuurstof.
- Dwalen in de darm van de grondeekhoorn
Grondeekhoorns staan bekend om hun lange winterslaap waarbij ze worden geholpen door ureolytische bacteriën. Hier staat waarom en hoe deze samenwerking belangrijk kan zijn voor ons.
- The Bacteriophage’s gambit
Bacteriofagen gebruiken strategisch het eiwit signaleringssysteem om te bepalen wanneer ze het beste kunnen profileren of wachten.
- Binnenaardsen – microbieel leven onder onze voeten
Bedoel je niet buitenaardsen? Tja, mensen zoeken naar leven buiten onze planeet, maar er zit ook leven in.
- Een stem voor protisten
Ontdekt hoe wijd verspreid en veelzijdig protisten kunnen zijn dankzij metabarcoding.
- Water zuiveren van Antibiotica Resistente Genen (ARG’s)
Desinfectietechnologieën in afvalwaterzuiveringsinstallaties kunnen bijdragen tot de verwijdering van microben en hun ARG’s. Hoe reageren we op resistente microben die toch vastbesloten zijn de behandeling te overleven?
- De toekomst is groen
Een wereld waarin alle processen koolstofneutraal zijn is dichterbij dan je denkt! Lees hier over hoe en waarom algen belangrijk zijn voor deze overgang.
- Je bent wat je eet.
Kan de darmflora van vleermuizen het bewijs leveren voor deze algemene waarheid? Vleermuizen met verschillende voedingsspecialisaties hebben ‘verschillende’ microbiomen die passen bij hun voedingspatronen. Het blijkt dus dat je inderdaad kunt zijn wat je eet… maar zo eenvoudig ligt het niet.
- Geheime groeibevorderaars 
De meeste bomen vormen een hechte band met schimmels. Onderzoekers hebben voor het eerst laten zien hoe belangrijk dit vennootschap is voor de groei van bomen.
- De wapenwedloop tussen SARS-CoV-2 en ons immuunsysteem
Nieuwe COVID-19 varianten blijven maar opdagen en zich verspreiden. Kan ons lichaam deze varianten nog steeds herkennen en ons tegen ernstige ziekte beschermen?
- Genen herschrijven op een hoger niveau met DART’s
Genoombewerking heeft een nieuw niveau bereikt: In plaats van zich te richten op geïsoleerde bacteriën, ontwikkelden onderzoekers tools om ze in hun natuurlijke gemeenschappen aan te pakken.
- Ontmoeting met onze voorouders
Hoe zag de eerste bacterie eruit? Het blijkt dat die niet zo anders was als je je misschien had voorgesteld! Lees over de laatste gemeenschappelijke bacteriële voorouder om te begrijpen hoe deze aanleiding gaf tot miljoenen bacteriesoorten die je vandaag de dag kent.
- Geen seksleven betekent minder diversiteit?
De boom van het leven is niet uniform. Sommige groepen bevatten veel soorten en andere, zoals microben, veel minder… Zijn meercelligheid en seks de drijvende krachten achter deze verschillen?
- Beste maatjes en vlokkige vrienden
Onze gewassen hebben microbiële vrienden die de microbiële vijanden weghouden. Maar wie is een vriend en wie een vijand? Het komt allemaal neer op communicatie.
- Een dag in het leven van een Spanjaards’ microbioom
Het microbioom van iedereen is uniek en verandert op basis van factoren zoals voeding. Dit artikel gaat over het microbioom van een Spanjaard en wat het zo bijzonder maakt.
- “Honey, I killed the bacteria” – Het effect van honing op het menselijk orale microbioom
Wist je dat honing antibacteriële eigenschappen heeft? Interessant genoeg, heeft dit antibacterieel effect alles te maken met de manier waarop bacteriën communiceren.
- Leven op Lucht
Wetenschappers verklaren de fascinerende overlevingsmechanismen van bacteriën die leven in de meedogenloze omgeving van Antarctica.
- Aspergillus niger; een schimmelige ruimtereiziger
De superkracht van een normale schimmel ontketend! Lees hier wat het beter maakt dan mensen voor ruimtereizen.
- Bitterzoete resistentie
Antibioticaresistentie is een van de hot-topics van deze eeuw. Recent onderzoek heeft aangetoond dat microbiële interacties de gevoeligheid van bacteriën voor antibiotica kunnen veranderen.
- Kefir – een gefermenteerd drankje met veel gezondheidsvoordelen
Wordt de stijgende populariteit van Kefirs zogenaamde gezondheids/gewichtsverlies voordelen ondersteund door de wetenschap of is het te goed om waar te zijn?
- Jouw darmbacteriën zijn kleine drug depots.
Therapeutische geneesmiddelen kunnen zich ophopen in darmbacteriën, waardoor de fysiologie van de bacteriën én de samenstelling van de bacteriële gemeenschap veranderen, maar ook de werkzaamheid van het geneesmiddel mogelijks afneemt.
- Graaf Tel telt alle virussen.
Het virus “faag lambda” gebruikt genetische interacties om iets te leren waar kinderen jaren over doen: tellen.
- Geometrie vs Bacteriën en Schimmels… Wie wint?
Wetenschappers weten al dat de bodem vol micro-organismen zit. Deze microben moeten zich aanpassen en heel snel handelen om in deze complexe omgeving te overleven. Leer hier hoe de grond en geometrie de groei van bacteriën en schimmels kunnen beïnvloeden.
- De bacteriële gemeenschap van jouw oude kauwgom
Wetenschappers ontdekken microbiële gemeenschappen in oud, weggegooid kauwgom. Hun bevindingen kunnen helpen met de bioremediatie (het gebruik van micro-organismen voor biodegradatie) van kauwgom vervuiling.
- Een bacterie geeft leven cadeau
Heb jij dat ook, dat je cadeaus krijgt en pas drie miljard jaar later begrijpt wat het ding doet?
- Bacteriën schieten te hulp bij de overleving van koraal in de opwarmende oceanen
Probiotica worden al gebruikt om onze gezondheid te verbeteren, maar kunnen ze ook koraalriffen helpen om de klimaatverandering te overleven?
- Grenzeloos: Hoe bacteriële genen bewegen
Microben kunnen veranderen in hun genetische samenstelling. Mobiele Genetische Elementen kunnen deze veranderingen vergemakkelijken. Is dit alleen een manier waarop antibiotica-resistentie verspreidt?
- Positief nieuws over het sociale leven van bacteriën
Negatieve interacties tussen bacteriën werden beschouwd als de regel… Tot nu.
- Kletsen met microben
Kunnen we de samenstelling van een microbiële gemeenschap voorspellen voor een specifieke habitat? Dankzij wiskundige modellen en simulaties kunnen wetenschappers interacties tussen verschillende microben best accuraat inschatten.
- Schimmel met een Bodyguard
Schimmels laten bacteriën in hun lichaam leven, zo beschermen ze zich tegen aanvallen van rondwormen.
- Woestijn-microben kunnen helpen tegen klimaatverandering
Welke mysteries liggen er verborgen onder de zandlagen in een woestijn? Wetenschappers geloven dat micro-organismen die in deze omgeving leven, ons kunnen helpen om de crisis van de klimaatverandering te vermijden.
- Een tweeledige aanpak van antibiotica resistentie
Antibiotica hebben gezorgd voor een revolutie in de behandeling van dodelijke infectieziektes, maar betekent dit dan ook dat deze ziektes enkel een ding uit het verleden zijn?
- De een zijn dood, is de ander zijn brood
In de meeste culturen is kannibalisme een taboe. Maar bacterië-culturen? Die gaan daar anders mee om.
- Gefermenteerd eten vecht aan onze zijde – deel 2
Gefermenteerd eten staat bekend om het positieve effect op het maagdarmstelsel. Kan het ook helpen bij luchtweginfecties, zoals COVID?
- De nevenschade van antibiotica.
Wetenschappers analyseerden de “nevenschade” van antibiotica op ons darmmicrobioom en identificeerden stoffen die onze darmbacteriën misschien kunnen beschermen
- Wijn verbeteren met een cocktail van microben
Wijn wordt gemaakt door de gisting van micro-organismen, maar wist je dat de gebruikte soort of de combinatie van verschillende soorten gist de aromatische kwaliteit van de wijn kan beïnvloeden?
- Leven na de dood: Het menselijk microbioom gebruiken als forensisch hulpmiddel.
We zijn nooit alleen… zelfs niet als we doodgaan. Ons microbioom blijft bij ons tot de laatste seconde en meer zelfs, op het moment dat we sterven begint onze microbiële klok te tikken! Kom hier meer te weten over deze unieke klok en hoe hij forensische wetenschappers kan helpen om moordzaken op te lossen in de toekomst.
- Een oogje houden op de darmmicrobiota!
Het darmmicrobioom zit vol verrassingen! Het is al bewezen dat het te maken heeft met onze immuniteit en metabolisme stoornissen, zoals obesitas of diabetes. Het blijkt ook een effect te kunnen hebben op onze ogen…
- Waar komen virussen vandaan?
Virussen omringen ons, maar we hebben geen idee waar ze vandaan komen. Zijn reusachtige virussen het ontbrekende deel om de evolutie van virussen te begrijpen?
- Een diepgewortelde relatie.
Planten houden van bacteriën, bacteriën houden ook van planten. Wie houdt meer van wie?
- Epigenetica als regisseur van het bacterieel genoom.
Epigenetica is een veelbelovend gebied in de biologie waar er onderzoek wordt gedaan naar de invloed van externe factoren op het genoom van een organisme. Onlangs hebben wetenschappers epigenetica toegepast voor het ontwikkelen van nieuwe vaccins.
- De omzetting van xylitol in de dikke darm van de mens.
Xylitol metabolisme door darmbacteriën heeft onbekende en interessante voordelen.
- Computers tegen ziektekiemen: de ultieme strijd?
Computers spelen een grote rol in het verslaan van multi-resistente bacteriën: met complexe berekeningen maken we bacterie-dodende eiwitten.
- Eiwit uit planten of microben: wat is beter?
Zonnepanelen en micro-organismen laten samenwerken als duurzame leverancier van eiwitten: het kan! Hoe werkt het, en hoe verhoudt zich dat tot andere eiwitbronnen?
- Onze kleinste vrienden eten plastic.
Microben zijn overal, en kunnen de gekste chemische verbindingen eten. Sommigen breken zelfs plastic af!
- De dood van Bacillus subtilis geeft aanleiding tot nieuwe celstructuren.
Soms betekent de dood van een bacterie het begin van de ontwikkeling van unieke celstructuren, nanobuisjes genoemd. Lees hieronder over Bacillus subtilis en z’n mechanisme om nanobuisjes te produceren!
- Microbe met microbe bestrijden: de kracht van Wolbachia.
Terwijl microbiële ziekteverwekkers de aarde blijven teisteren, hebben we een manier gevonden om sommige ziekten te bestrijden door hun eigen soort in te zetten: bacteriën die bekend staan als Wolbachia.
- Tumoren vangen met een magneet-bacterie.
Ontdek hoe bacteriën en magneten samenwerken om kanker te genezen.
- Je kan de pleuris krijgen! Maar waarom?
Tuberculose heeft geen last van de meeste wapens die ons immuunsysteem tot zijn beschikking heeft. Welke trucjes gebruikt deze bacterie die andere ziektes niet in hun arsenaal hebben?
- Slim slijm – een geheugen zonder zenuwstelsel.
Geheugen wordt meestal gebruikt om gedrag te beschrijven bij organismen met een zenuwstelsel. Een slijmzwam doet het anders: Het is in staat de locatie van (eerdere) voedselbronnen in zijn buisvormige lichaam te bewaren!
- Microben en immuuncellen in de strijd tegen antibioticaresistentie.
Van weefsel tot weefsel worden ziekteverwekkers uitgedaagd en reageren ze op verschillende manieren. Onderzoekers hebben twee nieuwe mechanismen gevonden waarbij de microbiota en het immuunsysteem samenwerken om bescherming te bieden tegen antibiotica-resistente ziekteverwekkers.
- Hoe oude microben de toekomst van de wetenschap kunnen veranderen.
De huidige technologische vooruitgang op het gebied van genetica en biologie biedt opwindende mogelijkheden voor toekomstig onderzoek. Maar kunnen deze technologieën ook worden toegepast om oude micro-organismen te bestuderen?
- De prokaryote oorsprong van onze grootste methode voor genetische modificatie.
Wetenschappers van een zuivelbedrijf ontdekten dat CRISPR een bacterieel afweermechanisme is.
- Concurrentie is de regel bij kweekbare microben.
In de natuur leven microben niet alleen, maar in een gemeenschappen. Werken ze daar eigenlijk samen om te kunnen overleven?
- Inefficiëntie bestaat niet.
Stikstof-fixatie kan door drie enzymen worden aangedreven. Één daarvan lijkt duidelijk de beste. Waarom zijn er überhaupt anderen?
- Bioreactoren in bacteriën: Een bacteriëel microcompartiment.
Tot grote verbazing hebben veel bacteriën organellen die functioneren als microscopische bioreactoren wat het mogelijk maakt om te overleven in specifieke omgevingen.
- Een oeroud chemisch wapen tegen virussen.
Zo veel verschillen we niet. Onderzoekers hebben ontdekt dat een menselijk afweermechanisme waarschijnlijk door de oudste microben op aarde is ontwikkeld.
- Van Antarctica tot in onze vriezers.
Heb je je ooit afgevraagd waarom bevroren eten zo lang goed blijft in de vriezer? Het antwoord is misschien op 15.000 km in Antarctica te vinden.
- Gefermenteerd eten vecht aan onze zijde – Deel 1.
Gefermenteerd eten is meer dat een smaakvolle toevoeging aan ons eten: het beschermt ons op allerlei manieren.
- Welke genen maken de bacterie?
De vele genen van een bacterie zijn niet allemaal even belangrijk. Welke genen zijn cruciaal? En verschilt dat tussen bacteriën?
- Een eenvoudige omschakeling van vriend naar vijand.
Na een kleine makeover kan deze microbe transformeren van een onschuldige vriend naar een gevaarlijke vijand.
- Kunnen we computers trainen om bacteriële functies in planten te voorspellen?
Onderzoekers hebben een machine learning-tactiek ontwikkeld om nieuwe nuttige genen en bacteriën te ontdekken. Hoewel het hier besproken onderzoek betrekking heeft op planten, kan deze tactiek op elk systeem worden toegepast!
- De grenzen van microben.
Microben gedijen ook onder extreme omstandigheden: hoge temperaturen, hoge zoutconcentraties, hoge pH. Leeft er nog iets als we op één plek die drie combineren?
- Een gif om allen te doden.
Er was eens een bacterie in een grote vijver. Een smerig, vies, nat gat waar wormen hun einde vinden en de penetrante lucht onontkoombaar is. De hoofdpersoon van het verhaal is een cyanobacterie.
- Liftende microben.
Streptomyces sporen gebruiken bewegende bodem-bacterien om naar nieuwe bestemmingen te liften!
- Akkers op een koolhydraat-arm dieet.
Hoewel bodembacteriën onder de meest extreme omstandigheden leven, dachten wetenschappers dat de beperkte aanwezigheid van koolstofbronnen altijd de bepalende factor voor hun groei was… tot nu!
- Vriend of vijand van de huid?
Onze huid wemelt van de microben die cruciaal zijn voor haar gezondheid. Eén microbe is ons echter niet altijd goedgezind.
- Een nieuwe letter in het genetisch alfabet
Ons universele genetische alfabet bestaat uit A, T, C en G. Maar sommige virussen willen opvallen en gebruiken een andere letter: Z
- Een nieuwe energiecentrale.
Mitochondria zijn onze energiecentrales, die zuurstof en suiker tot bruikbare energie verbranden. Maar wist je dat er meer energiecentrales bestaan?
- Van bladgroenten tot stinkende bommen.
Een verhaal over twee bacteriën die samenwerken om een vieze, rotte-eieren geur te produceren.
- Een bacterie en archaeon hand in hand.
Het delen van middelen is nodig om te overleven. Maak kennis met PT en MT, een bacterie en een archeon die een manier hebben ontwikkeld om samen te evolueren om voedingsstoffen hand in hand te delen.
- Mieren drinken hun eigen gif als ontsmettingsmiddel.
Waarom zouden mieren hun voedsel aanvullen met een zuur goedje uit hun gifklier?
- Hallo bacteriofagen, tot ziens antibiotica?
Terug naar het begin, virussen gebruiken om infecties en antibioticumresistentie te bestrijden.
- Mimivirus – een reus in een kleine wereld.
Virussen zijn de kleinste organismen die er bestaan. Maar sommige virussen breken records! Maak kennis met de ‘MImicking MIcrobe’: het Mimivirus, en kom meer te weten over het mogelijke ontstaan ervan.
- Hebben virussen levende stenen gemaakt?
Microbiële ‘matten’ bestaan al miljoenen jaren dankzij virussen. Maar hoe vormen virussen deze microbiële gemeenschappen?
- Microben in kaas; competitie of samenwerking.
Vriend, vijand of op je hoede zijn? De aard van de relatie tussen schimmels en bacteriën wordt onderzocht op een kaasachtig landschap.
- Zuurdesembrood en z’n aromatische microben
Zuurdesembrood wordt al duizenden jaren gegeten door ons. Waar komen de heerlijke geuren vandaan?
- Mars in een BOX – Microben overleven in Mars-omstandigheden.
Mars lijkt niet erg gastvrij: Het is er koud, droog en krijgt veel UV-straling. Zouden microben kunnen overleven in deze barre omstandigheden?
- Kleine dieren, grote conclusies.
Het oorzakelijk verband vaststellen tussen ziektes en het microbioom is nog steeds een uitdaging. Hoe kunnen diermodellen ons daarbij helpen?
- Voedsel vinden in een doolhof – een dradig verhaal
Schimmels zijn niet de normaalste microben; ze vormen het grootste organisme op aarde! En we dachten dat microben klein waren…
- Dwaze wetenschappers verhongeren bacteriën al jaren.
De meeste experimenten duren dagen, soms weken of maanden en af en toe jaren. In bacterie-tijd zijn dit […]
- Weten bacteriën hoe laat het is?
Dieren en planten kunnen het: vertellen welk moment van de dag het is gebaseerd op onze omgeving. Kunnen […]
- Sesam open u – Het chemische wachtwoord van bijen
Wil je weten hoe bijen communiceren en elkaar herkennen? Het zou wel eens door de samenstelling van bacteriën […]

Archives:
- January 2023
- December 2022
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- July 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- March 2022
- February 2022
- January 2022
- December 2021
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- August 2021
- July 2021
- June 2021
- May 2021
- April 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
Our sister sites:
(Organized under ScienceBites)
- Astrobitos (Astrobites in Spanish)
- Astropontos (Astrobites in Portugese)
- staryab (Farsi)
- ArAStrobites (Arabic)
- BiteScis (K12)
- Chembites
- Cogbites
- Envirobites
- Evobites
- ForensicBites
- Geobites
- Heritagebites
- ImmunoBites
- Nutribites
- Oceanbites
- OncoBites (Cancer)
- Particlebites
- PERbites (Physics Education Research)
- Reefbites
- Softbites
- astro[sound]bites