Het vereist “guts” om te vechten tegen psychische stoornissen

                              

Microbiologie in hapklare porties


Het vereist “guts” om te vechten tegen psychische stoornissen

Het oorspronkelijke artikel is geschreven door gastauteur Rebekka van Hoof

We voelen ons allemaal weleens verdrietig, alleen of gestrest. Echter, wanneer deze gevoelens problemen beginnen te veroorzaken in ons dagelijks leven, noemen we ze psychische stoornissen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lijdt 1 op de 8 mensen aan een dergelijke psychische stoornis, waarbij depressie, stress en angst het meest voorkomen. Psychische stoornissen zijn complexe aandoeningen die beïnvloed worden door verschillende factoren, waaronder genetica, omgeving en biologie.

Onderzoek heeft aangetoond dat een verstoorde balans in onze darm micro-organismen – de darmmicrobiota – een belangrijke rol spelen in onze mentale gezondheidsstatus. Echter, vanwege de unieke set genen en persoonlijke levensstijl van elke persoon (bijvoorbeeld dieet en lichaamsbeweging), is er veel variabiliteit in de samenstelling van de microbiota. Dit maakt het erg moeilijk om de onderliggende mechanismen te bestuderen waarmee microbiota psychische stoornissen beïnvloeden en om belangrijke invloeden te selecteren.

De kracht van tweelingen

Deze studie gebruikte een populatie van tweelingen om de interactie tussen darmmicroben en onze mentale gezondheid te onderzoeken. Tweelingen delen vaak vroege levensgebeurtenissen, eetgewoonten en geografische locatie. Het bestuderen van hen is dus zeer praktisch omdat het veel variabelen in de samenstelling van de darmmicrobiota elimineert. Er zijn twee soorten tweelingen: identieke tweelingen hebben exact dezelfde genen, terwijl niet-identieke (of fraternelle) tweelingen ongeveer de helft van hun genetisch materiaal delen.

Piramide-laag studieontwerp

De onderzoekers introduceerden een nieuw studieontwerp waarbij ze verschillende groepen tweelingen met of zonder (risico op) psychische stoornissen vergeleken om te zien of verschillen konden worden gevonden in de darmmicrobiota. Depressie, angst en eetstoornissen werden allemaal beschouwd als psychische stoornissen. Dit resulteerde in een piramidedesign waarbij het aantal onderzochte tweelingen toenam met de heterogeniteit van de populatie.

Dit betekent dat aan de top van de piramide de studie een select aantal identieke tweelingen vergeleek, waarbij de ene tweeling leed aan een psychische stoornis en de andere niet. Vervolgens werden niet-identieke tweelingen met vergelijkbare kenmerken onderzocht. Ten slotte werden zowel identieke als niet-identieke tweelingen collectief geanalyseerd. De lagere niveaus van de piramide richtten zich op het vergelijken van tweelingparen waarbij beide individuen psychische stoornissen hadden met die zonder enige (genaamd gezond in deze context), en degenen die een risico liepen om er één te ontwikkelen.

De auteurs hielden ook rekening met andere factoren zoals leeftijd, geslacht, BMI, antibioticagebruik en consumptie van fruit en groenten.

Piramide-laag studieontwerp. Op elk niveau wordt het type vergelijking en het aantal tweelingen weergegeven. Brond: gemaakt door de auteur via  biorender.com

Wat kunnen we leren van onze darmmicrobiota?

De onderzoekers verzamelden stoelgangmonsters van alle deelnemers om te onderzoeken welke soorten micro-organismen aanwezig waren in hun darmen. Ze ontdekten dat tweelingen die psychische stoornissen hadden, een overvloed hadden aan de bacterie Parabacteroides vergeleken met tweelingen die geen psychische stoornissen hadden. De onderzoekers suggereren dat Parabacteroides een belangrijke rol kunnen spelen in de geestelijke gezondheid door metabolieten te produceren die interfereren met signaalwegen die verband houden met depressie en angst.

Deze resultaten wijzen op het potentieel van Parabacteroides als een belangrijke bemiddelaar in onze geestelijke gezondheidsstatus en het gebruik ervan als biomarker voor psychische stoornissen. Deze ontdekking opent nieuwe mogelijkheden om het risico van een persoon op het ontwikkelen van psychische stoornissen te bepalen. Bovendien draagt het bij aan de mogelijke ontwikkeling van nieuwe behandelingen gericht op darmmicrobiota voor psychische stoornissen.


Link to the original post: Delanote, J., Correa Rojo, A., Wells, P.M. et al. Systematic identification of the role of gut microbiota in mental disorders: a TwinsUK cohort study. Sci Rep 14, 3626 (2024). https://doi.org/10.1038/s41598-024-53929-w

Featured image: Source: Image generated using DALL·E 3 from the prompt gut bacteria next to a human suffering from mental illness.


Vertaald door: Mira Stas