Het eten van virussen!

                              

Microbiologie in hapklare porties


Het eten van virussen!

Virussen zijn de kleinste organismen op aarde en kunnen alleen in een gastheercel leven. Ze komen voor in alle levensvormen, van mensen tot planten en zelfs bacteriën (lees hier meer over bacteriofagen).

Virussen zijn er in verschillende vormen en maten
https://en.wikipedia.org/wiki/Virus#/media/File:Virus_size.png

Virussen zijn zeer divers en bestaan in vele soorten en vormen (figuur 1). Hoewel virussen verantwoordelijk zijn voor infecties, spelen zij een essentiële rol in ecosystemen. Ze spelen een rol in de evolutie omdat ze genetisch materiaal kunnen uitwisselen met hun gastheer, wat kan leiden tot nieuwe soorten of nieuwe functies. Aangezien virussen alle soorten organismen infecteren, zijn zij ook essentieel voor het behoud van het aantal individuen in een populatie. Door bacteriën te infecteren kunnen zij bijvoorbeeld sommige bacteriën doden en de bacteriële populatie in een ecosysteem reguleren. 

Hoewel ze klein zijn, vertegenwoordigen virussen in de oceaan miljoenen deeltjes per milliliter water en worden ze daarom geconsumeerd door vele organismen in dit milieu, zoals plankton. Dit wordt virovory genoemd. Deze voedselketen werd meestal beschouwd als een manier om virussen uit het milieu te verwijderen, een manier om het water als het ware schoon te maken. Virussen zijn zo klein dat men niet dacht dat ze de processen in het ecosysteem zouden beïnvloeden door hun voeding (zoals eiwitten of koolhydraten). Maar virussen bevatten, zoals elk organisme, lipiden, eiwitten en koolhydraten. 

In een nieuwe studie toonden onderzoekers aan dat virovirussen zelf de populatiegroei in stand kunnen houden en de routes van de energiestroom in voedselketens kunnen veranderen. Dit betekent dat de consumptie van deze virussen een impact heeft op het hele ecosysteem. In hun experiment voedden zij twee ciliaten (kleine aquatische eukaryoten) Halteria en Paramecium met chlorovirussen en volgden zij het aantal individuen in elke populatie na 1 en 2 dagen voeding, terwijl zij ook telden hoeveel virussen werden opgegeten.

Uit de resultaten bleek dat Paramecium niet kon groeien terwijl het zich voedde met de virussen, ook al aten ze die op. Paramecium kon de energie van de virussen niet voor zichzelf “onttrekken”, zoals al werd gedacht. Halteria kon echter heel goed groeien met alleen de virussen als voedselbron, waaruit blijkt dat sommige organismen alleen virussen kunnen gebruiken om te gedijen en deze energie dus gebruiken voor hun eigen groei.

Dit onderzoek is essentieel omdat deze kleine organismen zelf worden opgegeten door grotere organismen en de energie die uit de virussen wordt gehaald naar boven in het voedselweb wordt overgedragen. Met deze virale energie moet nu dus rekening worden gehouden bij de studie van de aquatische voedselwebben, en wie weet heeft de impact van virussen op de levensenergiebron ook gevolgen buiten het aquatisch milieu… Toekomstig onderzoek zal het uitwijzen!


Link to the original post: The consumption of viruses returns energy to food chains John P. DeLong, James L. Van Etten, Zeina Al-Ameeli, and David D. Dunigan 120 (1) e2215000120 https://doi.org/10.1073/pnas.2215000120

Featured image: created by author in canva


Vertaald door: Liang Hobma