Een oogje houden op de darmmicrobiota!

               

Microbiologie in hapklare porties


Een oogje houden op de darmmicrobiota!

Alle micro-organismen in de darmen vormen de darmmicrobiota, niet alleen de bacteriën maar ook de virussen, schimmels en archaea. In een gezond menselijk lichaam vinden we dezelfde soort microben desondanks onze unieke eigenschappen (omgeving, dieet of de fitheid van elke persoon).  

Het darmmicrobioom is essentieel om ons lichaam goed te laten functioneren. Als alles soepeltjes verloopt is er een vorm van symbiose, want de micro-organismen helpen niet alleen elkaar maar ook hun menselijke gastheer. Maar soms ontstaat er een onbalans in het microbioom: dysbiose. Sommige soorten dysbiose zijn het resultaat van een onderliggende ziekte, andere zijn de reden voor een nieuwe ziekte, en in sommige gevallen weten we nog niet of de dysbiose of de ziekte er eerst was.   

Dit interessante onderwerp over de darmmicrobiota wordt hedendaags meer en meer bestudeerd, en regelmatig wordt er een nieuwe link met een ander lichaamsdeel, een andere ziekte of onbalans gevonden. Vandaag hebben we het over een lichaamsdeel dat ver verwijderd is van de darmen: het oog!  

Veel oogziekten bedreigen het gezichtsvermogen met als gevolg ongemak (jeuk door conjunctivitis), minder scherp zicht of blindheid. Een van de meest voorkomende oogziekten is het droge ogen syndroom (DED). Deze ziekte staat bekend om de afname in de kwaliteit en kwantiteit van tranen, met als gevolg tintelingen en ongemak. In de meeste gevallen is DED verbonden met veroudering, 15% van de mensen met deze ziekte is namelijk ouder dan 60 jaar.

Er is al een verband bekend tussen veroudering en verslechtering van het darmmicrobioom, vooral bij de afname van de diversiteit van micro-organismen. Daarom is een link tussen  dysbiose in de darmen en de verschijning van DED een aannemelijke hypothese. Om deze hypothese te testen, keken Yoon en zijn collega’s naar groepen muizen van verschillende leeftijden: 8 weken, 1 jaar en 2 jaar. Ze keken naar de evolutie van de ogen en het darmmicrobioom. Om dit te doen, observeerden ze de diversiteit van de microbiota (door te kijken naar de bacteriepopulaties in uitwerpselen), en de droogte in de ogen (door te kijken naar de hoeveelheid tranen). De auteurs vonden correlaties tussen dysbiose en de ernst van DED.

Effect van veroudering van 3 muizen populaties (8 weken, 1 en 2 jaar). Tekening van de muis van Biorender.com

Zoals je ziet in het plaatje hierboven, hebben de oudste muizen de meest ernstige DED en is hun microbioom het minst divers, wat ons doet denken dat de twee verbonden zijn.

Maar door het kleine aantal bestudeerde muizen (15 van 8 weken oud, 10 van 1 jaar oud en 8 van 2 jaar oud), laat dit onderzoek slechts voorlopige resultaten zien die de weg vrij maakt voor andere studies, vooral studies rechtstreeks bij mensen. Er zijn ook nog veel parameters waarmee rekening gehouden moet worden voordat we een echte link kunnen gaan leggen tussen de darmmicrobiota en DED. Deze eerste resultaten zien er veelbelovend uit en kunnen ons misschien helpen om DED op een dag te genezen met probiotica: een microbioom onbalans genezen door nieuwe “goede” bacteriën toe te voegen zou de ernst van DED kunnen verminderen. 


Link to the original post: Yoon, C.H., Ryu, J.S., Moon, J. et al. Association between aging-dependent gut microbiome dysbiosis and dry eye severity in C57BL/6 male mouse model: a pilot study. BMC Microbiol 21, 106 (2021).

Featured image: Combination of 2 pictures

https://pixabay.com/illustrations/bacteria-medical-biology-health-3662695/

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Human_eye_with_blood_vessels.jpeg


Vertaald door: Liang Hobma