Een dag in het leven van een Spanjaards’ microbioom

               

Microbiologie in hapklare porties


Een dag in het leven van een Spanjaards’ microbioom

“Je bent wat je eet” als het op je microbioom aankomt. Althans, volgens een recente microbioom studie bij mensen uit Spanje. Onderzoekers hebben 530 ontlastingsmonsters van mensen (267 vrouwen, 263 mannen) onderzocht in de hoop te weten te komen welke microben een gezond microbioom vormen. Kortom, ze willen ontdekken hoe deze microben zich verhouden tot factoren zoals BMI, leeftijd, geslacht, enz., en vice versa.

Uit de resultaten blijkt dat de microbiële groepen (of fyla) Firmicutes, Bacteroidota, Proteobacteria, Verrucomicrobia, en Actinobacteriota het microbioom van de gemiddelde Spaanse bevolking overheersen. Uit vele studies blijkt dat deze specifieke bacteriën in hoge mate bijdragen tot de menselijke gezondheid. Je darmmicrobioom helpt je namelijk verschillende voedingsmiddelen te verteren, voedingsstoffen op te nemen, het lichaam te verdedigen tegen ziekteverwekkers, en nog veel meer! Er zijn unieke microbiële verschillen tussen de Spaanse subpopulaties. Wetenschappers hebben bijvoorbeeld tot 10 verschillende fyla gevonden binnen het microbioom van elke deelnemer.

Bovendien kunnen wetenschappers de microbiële diversiteit in ontlastingsmonsters meten. Ze hebben ontdekt dat deelnemers die regelmatig noten eten de meeste microbiële soorten hebben in hun stoelgang.

Wetenschappers meten de diversiteit, omdat een lagere diversiteit betekent dat je microbioom uit slechts één of een klein aantal microben bestaat. Dit kan leiden tot onevenwichtigheid – met name een tekort aan nuttige of noodzakelijke microben (een fenomeen dat dysbiose wordt genoemd) – waarvan onderzoekers hebben ontdekt dat het vaak samenhangt met of leidt tot verschillende gezondheidsproblemen.

Sommige wetenschappers gebruiken de Firmicutes-tot-Bacteroidetes ratio als een hulpmiddel om dysbiose te meten. Hogere en lagere verhoudingen komen overeen met verschillende ziekten. Zo heeft zwaarlijvigheid te maken met een hogere “onevenwichtige” verhouding, oftewel dysbiose, terwijl een lagere verhouding te maken heeft met inflammatoire darmziekten (IBD).

Denk eens even na over microben: ze kunnen je helpen, beschadigen, of neutraal blijven. Onvoldoende behulpzame microben kunnen je niet beschermen tegen schadelijke microben en kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken. Wetenschappers hebben darmmicroben ook in verband gebracht met het leveren van voedingsstoffen aan de gastheer, wat kan leiden tot vitaminetekorten – die hun eigen gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Met een beetje (on)evenwicht kom je dus een heel eind.

Al met al dragen verschillende factoren bij aan een gezond microbioom. Over het algemeen heeft je lichaam baat bij een diverse microbiële gemeenschap. Onderzoekers blijven leren over hoe verschillende microben de gezondheid beïnvloeden en wat ze kunnen doen om de gezondheid te verbeteren. Over het algemeen blijft een uitgebreide microbioom profilering onder alle verschillende populaties, alle verschillende mensen, en alle verschillende microbiomen, de sleutel tot meer ontdekkingen over de menselijke gezondheid. En ook tot het meer ontdekken over jouw unieke persoonlijke gezondheid – een hoop die verder gaat dan een slechts een onderbuikgevoel.


Link to the original post: Latorre-Pérez, A., Hernández, M., Iglesias, J.R. et al. The Spanish gut microbiome reveals links between microorganisms and Mediterranean diet. Sci Rep 11, 21602 (2021). https://doi.org/10.1038/s41598-021-01002-1

Featured image: https://pixabay.com/photos/mediterranean-cuisine-eat-food-2378758/


Vertaald door: Charlotte van de Velde